Löpband

En vanlig fråga som många ställer sig när det är dags att köpa ett löpband är om det är vettigast att köpa ett helt nytt löpband eller en begagnad variant. Man kan ju trots allt hitta relativt billiga nya löpband numera, eftersom även många lågprismärken börjat sälja dem. Detta betyder att prisskillnaderna de billigaste nya löpbanden och begagnade löpband emellan inte är så stora som man kanske kan tro. Vad är då bäst? Detta ska vi försöka ge dig några tips gällande, för att du själv ska kunna klura ut vad som passar dig bäst.

Fördelar med nya löpband

Den största fördelen med att köpa ett helt nytt löpband är att du har en garanti på löpbandet, som gör att du kan få hjälp när något inte funkar eller går sönder. Detta gör att man inte behöver oroa sig lika mycket över dolda fel och skavanker, vilket är skönt för din egen sinnesfrid, så klart.

Den som köper ett helt nytt löpband kan även välja mellan de allra nyaste modellerna och finesserna, vilket inte alltid är möjligt på samma vis om man tittar på en begagnad variant, som i regel har några år på nacken.

Nackdelar med nya löpband

De bästa nya löpbanden har egentligen inte så många nackdelar, mer än att de kan vara mycket dyra. Istället är de nya löpband som kan vara problematiska lågprisvarianterna, då de ofta inte håller så hög kvalitet som man kanske skulle vilja. Istället har de många vanligt förekommande problem, som t.ex. att motorn är för svag, vilket kan göra att man inte kan träna på ett så bekvämt eller effektivt sätt som man skulle vilja, framför allt om man är lite tyngre. Man måste därför verkligen göra mycket research om man vill hitta ett budgetvänligt löpband som samtidigt är bra.

Fördelar med begagnade löpband

Den största fördelen med begagnade löpband är att man ofta kan köpa bättre kvalitet och bättre märken än om man köper en lågprisvariant som är helt ny. Möjligheten att få bättre kvalitet för mindre pengar finns därför definitivt där! Dessutom är begagnade löpband, även de bättre av dem, vanligt förekommande, och inte särskilt svåra att hitta, då många säljer sina löpband när de märker att de kanske inte använder dem lika mycket och lika ofta som de hade trott. Detta gör att man kan hitta nästan oanvända löpband som ändå är mycket rimligt prissatta, eftersom de trots allt är begagnade, om man bara orkar leta lite!

Nackdelar med begagnade löpband

Den största nackdelen med begagnade löpband är förstås att man köper löpbandet i sk. befintligt skick, vilket gör att man måste undersöka de löpband som man är intresserad av mycket noga, då man i regel inte kan upphäva köpet bara för att man hittar en skavank i efterhand. Detta kräver en hel del tålamod och kunskap kring löpband för att man inte ska köpa ett löpband med allvarliga brister och fel av misstag. Väljer du att köpa ett begagnat löpband bör du därför helt klart räkna med att köpeprocessen kommer att vara mer komplicerad än annars.